Pribavljanje ID broja – registracija pravnog lica pri Poreskoj upravi u Bosni i Hercegovini

Jedno od pitanja s kojima se često suočavaju naši klijenti nakon osnivanja firme u Bosni i Hercegovini jeste pribavljanje ID broja.

Nakon što uspješno završite proces osnivanja firme na sudu u Bosni i Hercegovini, sljedeći korak je pribavljanje Identifikacionog broja (ID broj). To je jedinstveni identifikacijski broj koji se dodjeljuje svakom pravnom subjektu i neophodan je za obavljanje svih vrsta poslovnih aktivnosti. Poznat i kao poreski identifikacioni broj i ključan je element poslovanja svakog pravnog lica u Bosni i Hercegovini. 

Prvi korak za dobivanje ID broja je popunjavanje prijavnog obrasca, koji možete pronaći na službenoj web stranici Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine ili Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Republike Srpke (u daljnjem tekstu: RS). Kompletiran zahtjev s pratećom dokumentacijom podnosi se nadležnoj poreznoj ispostavi, Odsjek za edukaciju i registraciju u Federaciji Bosne i Hercegovine ili RS.

Nakon što vaš zahtjev bude odobren, dobit ćete obavijest o dodjeljivanju ID broja, koji ćete koristiti u svim poslovnim transakcijama i komunikaciji s državnim/entitetskim organima.

Naša advokatska kancelarija specijalizovana je za pružanje pravne pomoći i ima duboko razumijevanje poreskih zakona i procedura u Bosni i Hercegovini. Nakon što preuzmemo predmet, vodit ćemo vas kroz proces pribavljanja ID broja korak po korak, pružajući vam jasne smjernice i savjete.

Znamo koliko je važno efikasno reagovati u poslovnim situacijama i zbog toga je naš tim posvećen pružanju brze i tačne podrške u svim fazama procesa.Papirologija i birokratija mogu biti izazovne. Mi ćemo preuzeti teret administrativnih obaveza sa vaših ramena, omogućavajući vam da se fokusirate na vođenje vašeg poslovanja.

U predmetima u kojima je ova kancelarija pribavljala ID broj na osnovu člana 169. Zakona o upravnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, člana 16. stav 4. Zakona o Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine, člana 36. Pravilnika o dodjeljivanju identifikacionih brojeva, registraciji i identifikaciji i evidencijama poreznih obveznika na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. 

Ako Vam je potrebno savjetovanje na temu Pribavljanje ID broja – registracija pravnog lica pri Poreskoj upravi u Bosni i Hercegovini ili trebate advokata za privredno pravo u Sarajevu za svoje preduzeće ili za svoju poslovnu ideju, onda ste na pravom mjestu kod nas i možete kontaktirati naše advokate za korporativno pravo  direktno putem telefona (+387 62 342 463), WhatsAppa, Viberaili e-maila (rasid@haracic.ba).